24.4.2015

2. luku: Pedagogista filosofiaa

”Ei ahne ihminen halua

vaurautta itsessään, hän haluaa statusta!

Hän on mieluummin rikas köyhien keskellä
kuin upporikas keskituloisten keskellä.”


Kesäranta, pääministerin virka-asunto. Tarkemmin sanoen, rakennuksen ”vastaanottohuone”.

Se oli sisustettu mitä tarkimmin päivän audiensseja varten. Huonetta reunustivat tummat verhot, jotka loivat sinne hämärän valaistuksen. Näiden verhojen takana odotimme minä ja joukko muita Kalevan ystäviä. Kaleva itse istui työpöytänsä ääressä, joka oli asetettu korokkeelle ikkunan eteen. Kaikki valo huoneeseen tuli ikkunan peittävän valkoisen verhon läpi, jolloin Kalevasta näkyi vain tumma siluetti. Pöydän edessä ei ollut tuoleja, mutta huoneen keskellä oli poikittain pitkä pöytä.

Huoneen ovi aukeni ja sisään astui neljä mahtavaa herraa: Vesa Vihriälä, Matti Apunen, Matti Alahuhta ja Jyri Häkämies, kaikki elinkeinoelämän korkeita edunvalvojia. He näyttivät olleen aikeissa marssia kovanaamaisina nuoren pääministerin luokse kenties näyttämään hänelle kaapin paikan, mutta huoneen keskellä oleva pöytä osui väliin. He joutuivat kiertämään sen ja niin tehdessään epäonnistuivat tyystin lähestymään Kesärannan isäntää arvokkaina ja uhmakkaina, aivan kuten isännän tarkoitus oli ollut. Saapuessaan työpöydän eteen he näyttivät jo huomattavasti lauhkeammilta.

Ja silloin he huomasivat, ettei heille ollut varattu tuoleja. Siinä he seisoivat kuin mitkäkin palvelijat ja katsoivat ylöspäin korokkeella pöydän takana istuvaan tummaan siluettiin, joka ei osoittanut vähäisintäkään aikomusta tervehtiä tai nousta seisomaan.

Oli hiljaista. Siluetti katsoi plutokraatteja, plutokraatit katsoivat siluettia. Siluetti oli tutkimaton, plutokraatit eivät erottaneet ensimmäistäkään ilmettä tai elettä, kun taas siluetti saattoi vaivatta nähdä jokaisen elohiiren, otsilla syvenevät urat ja kasvoille leviävän nöyryytyksen punan. Hiljaisuus kesti ja jännityksen paine kasvoi, kunnes oli kuin sitä olisi voinut leikata veitsellä.

Äkkiä Kaleva käänsi pöydällään olevan paperin ympäri. Silloin plutokraatit ymmärsivät, ettei pääministeri ollutkaan tuijottanut heitä herkeämättä. Hän oli yksinkertaisesti oikolukenut työn alla ollutta matemaattista tutkimusta ja kiinnittänyt heihin täsmälleen yhtä vähän huomiota kuin pöytään heidän takanaan. Plutokraattien kasvot alkoivat näyttää kuorituilta punajuurilta.

”Herra pääministeri…” aloitti Jyri Häkämies hieman tärisevällä äänellä.

”Vastaanotto alkaa tasan kello yksitoista, herra toimitusjohtaja”, Kalevan ääni tokaisi kuivasti, ”kello on vasta minuuttia vaille.”

Hän viittasi huoneen seinustalla olevaan kaappikelloon, joka toden totta näytti aikaa 10.59 (tosin siksi, että Kaleva oli varmuuden vuoksi asettanut sen pari minuuttia ajastaan jälkeen).

Juuri, kuten olin suunnitellut, vieraat näyttivät aivan puulla päähän lyödyiltä. Kaleva jatkoi tutkimuksensa silmäilyä rauhallisesti, ja plutokraatit hänen edessään pohtivat kuumeisesti, nöyryyttikö pääministeri heitä tarkoituksella vai oliko hän vain niin aikatauluihin ja sääntöihin kangistunut kuin jotkut huhut kertoivat.

Sitten kello löi yksitoista. Kaleva laittoi välittömästi tutkimuksensa sivuun ja katsoi vieraitaan. Vieraat olivat jo sen verran tottuneet hämärään valaistukseen, että huomasivat pääministerin hymyilevän hyväntahtoisesti.

”Tervetuloa, arvon vieraat”, Kaleva sanoi sydämellisesti. ”Uusi aika politiikassa on koittanut, mutta sentään kaikki yhteiskunnan valtarakenteet eivät ole vaihtuneet. Olen halukas ryhtymään kanssanne läheiseen yhteistyöhön, ja olen varma, että meistä tulee hyviä ystäviä.”

Kalevan sävy oli erittäin lämmin ja diplomaattinen, mutta eräs asia tuli silti ilmi: hän ei pitänyt vieraitaan vertaisinaan, vaan suhtautui heihin kuin vanha, arvovaltainen opettaja saattaisi suhtautua yläkoululaisiin. Hän yksin oli johtaja, joka keskusteli itseään alempien kanssa, eikä antaisi kunniaa vastalauseille tai itsenäiselle toiminnalle.

(Tässä vaiheessa lienee syytä huomauttaa, että eräs Kalevan ystävistä, joka minun tavoin oli huonetta reunustavien tummien verhojen takana piilossa, käytti erästä tiettyä kaukosäädintä. Se sai ikkunaa peittävien valkoisten verhojen takana olevan sälekaihtimen avautumaan hieman enemmän, joten huoneen valoisuus lisääntyi ja uhkaava tunnelma, jonka vieraat olivat sisään tullessaan kohdanneet, väheni.)

Vieraat mumisivat jotain kohteliaisuuksien tapaisia, ehkä juuri sillä hetkellä kykenemättä vastaamaan mitään järin älykästä. Tunsin jo ylpeyttä suunnittelemastani surrealistisesta audienssista.

”Pyysin teidät tänne paitsi siksi, että edustatte elinkeinoelämää, myös siksi, että teillä on tietoa, mitä saatan tarvita”, Kaleva jatkoi. ”Tämän maan poliittisena johtajana minun on tiedettävä maata kohtaavista uhkista ja potentiaalisista uhkista. Vain siten voin puolustaa kansamme menestystä ja hyvinvointia parhaalla mahdollisella tavalla.”

Hänen määrätietoinen katseensa, jossa ei näkynyt merkkiäkään epävarmuudesta tai epätietoisuudesta, kohdistui Matti Apuseen ja Matti Alahuhtaan.

”Herrat Apunen ja Alahuhta. Te olette osallistuneet Bilderberg-kokoukseen ja siten tiedätte, mistä niissä on kysymys. Olkaa hyvät ja kertokaa minulle kaikki, mitä asiasta tiedätte.”

”Ei…” sanoi Matti Apunen. ”Ei… ole sallittua kertoa, mistä kokouksissa puhutaan.”

”Kyllä minä sen tiedän”, Kaleva sanoi samalla pettyneellä sävyllä kuin se vanha arvovaltainen opettaja olisi ihmetellyt, jos luokan parhain oppilas ei olisi osannut vastata yksinkertaiseen kysymykseen. ”Juuri siksi minä kysyn asiasta teiltä sen sijaan, että pyytäisin avustajiani ottamaan asiasta selvää jostain, missä tietoa on.”

”Mutta…”

”Jos jotain halutaan salata, herää epäilys, että kyseessä on jotakin luihua”, Kaleva jatkoi. ”Bilderbergiä on pitkään kritisoitu salamyhkäisyydestä. Se olisi voinut todistaa, ettei kokouksiin liity mitään kavalaa yksinkertaisesti valitsemalla avoimen linjan. Se ei ole valinnut avointa linjaa. Minulla on syytä epäillä, että kokouksiin liittyy jotain sellaista, mistä pääministerin olisi hyvä saada tietää. Se voi liittyä kansakunnan turvallisuuteen.”

Hiljaisuus. Kaleva katsoi vieraitaan kuin kivipatsas. Koko hänen olemuksensa huokui, ettei hän tulisi perääntymään vaatimuksestaan tuumaakaan.

(Toinen piilossa oleva Kalevan ystävä käytti taas kaukosäädintä, jolloin sälekaihtimet menivät hitaasti enemmän kiinni ja huoneeseen tuli taas hämärä, pelottava tunnelma. Samassa minä painoin itselläni olevaa kaukosäädintä, joka sai piilossa olevan kaiuttimen aloittamaan hyvin matalan jylyn, joka oli hädin tuskin ihmisen kuuloalueella; se aiheutti häiriötä, jota ihmisen tietoinen mieli ei pystynyt noteeraamaan, mutta joka sai stressihormonit jylläämään. Jos lisäksi olisi voinut tehdä sen, olisimme myös pudottaneet huoneen lämpötilaa kymmenellä asteella.)

”Aiotteko te kertoa minulle vai ette?” Kaleva ärähti lopulta.

”Kuten sanoin…” Matti Apunen änkytti. ”Kertominen ulkopuolisille on ankarasti kielletty…”

”No, voitteko kertoa edes, miksi se on kielletty?”

Taas hiljaisuus.

”No, nyt ymmärrän”, Kaleva sanoi uhkaavasti. ”Siihen totisesti liittyy jokin kavala salaliitto, josta tieto ei saa päästä muiden kuin tarkoin valittujen vieraiden korviin. Ja te epäilemättä tällä hetkellä suunnittelette, että ensi töiksenne täältä päästyänne otatte yhteyttä muihin salaliittolaisiin ja kerrotte, että minä olen udellut. Valitan, mutta nyt tiedätte liikaa aikeistani. En olisi halunnut tätä, mutta käteni on pakotettu.”

Hän kumartui eteenpäin silmäilemään vieraitaan pahaenteisesti.

”Kansallisen turvallisuuden nimissä käsken Suojelupoliisia tutkimaan kotinne, työpaikkanne, kaikki henkilökohtaiset arkistonne, tietokoneittenne sisällöt ynnä muut. Minä otan juurta jaksain selville, onko teillä jotain rikollista menneisyyttä.” Plutokraattien leuat loksahtivat auki ja hiukset nousivat pystyyn. ”Ilmeistänne päätellen teillä on jotain salattavaa. Kiitos vihjeestä.”

”Mi-mitä?!” ulvahtivat plutokraatit. ”Ette te voi!”

”Viime keväänä levisi huhuja, joiden mukaan Bilderberg pitää EU-skeptisten voimien nousua uhkana globalisaation jatkuvalle edistämiselle”, Kaleva sanoi. ”Te kaksi Matti A:ta olitte molemmat siinä kokouksessa. Perussuomalaiset on EU-skeptinen ja globalisaatiovastainen puolue, joten minulla on kaikki syyt olettaa, että te vehkeilette minua, hallitusta ja Suomen kansaa vastaan. Sekin on liikaa, että vasemmistolaiset osoittavat jo toista viikkoa mieltään laillista vaalitulosta vastaan, joten raharikkaita en päästä käyttämään tarmoaan kansan edun vastaisesti. Hyvästi.”

Kaleva otti pääministerin ja Supon välisen kuuman linjan luurin käteensä, mutta mainitsi vielä:

”Ajatelkaa tilanteenne mahdollisuuksia. Minä olen tämän maan pääministeri, ja maan kohtalo on käsissäni. On erittäin epäviisasta asettua minua vastaan. Te voitte joko liittyä puolelleni ja käyttää sitä valtaa, jonka teille suvaitsen antaa, tai tulla sysätyksi kokonaan syrjään. Yksi prosentti vallasta on mittaamattoman monta kertaa enemmän kuin nolla prosenttia.”

”Hyvä on, me antaudumme!” huusivat plutokraatit kuin yhdestä suusta.

(Säleverhot avautuivat taas päästäen enemmän valoa läpi, ja taustajyly loppui.)

”Te siis kerrotte?” Kaleva kysyi kohottaen katseensa.

”Kyllä, me kerromme kaiken.”

Kalevan laski luurin kädestään. Plutokraatit nieleskelivät hetken ennen kuin aloittivat. He kertoivat kaiken, mitä tiesivät Bilderberg-kokouksista, siihen osallistuneiden toiveista ja tavoitteista sekä muiden tuntemiensa taloudelliseen ja poliittiseen eliittiin kuuluvien henkilöiden suunnitelmista. Kaleva kuunteli rauhallisesti ja hymyili kaiken aikaa hyväntahtoisesti.

”Tiedättekö, mikä tämä on?” Kaleva sanoi vieraiden lopetettua ja osoitti pöytänsä reunassa olevaa pientä esinettä. ”Se on mikrofoni. Ja tuolla verhon raossa pilkistää valvontakamera. Ne ovat ikuistaneet kaiken tässä huoneessa tapahtuneen. Muistakaa se.”

Olin kehottanut Kalevaa suoraan uhkaamaan, että hän lähettäisi videon Bilderberg-tahoille, mikäli kukaan vieraista ryhtyisi toimintaan, jota hän ei hyväksyisi, mutta Kaleva ei ollut suostunut niin avoimeen kiristykseen. Hän oli luottanut siihen, että piilotettukin uhkaus veisi viestin perille.

Kaleva nousi pöytänsä äärestä ja astui alas korokkeelta vieraidensa kanssa samalle tasolle.

”Minä en oikein ymmärrä teitä”, hän sanoi. ”Te ette vaikuta tyhmiltä miehiltä, mutta toimintanne väittää muuta. Minkä takia Elinkeinoelämän valtuuskunta peräänkuuluttaa maahanmuuton kaksinkertaistamista yksilöimättä ollenkaan, minkälaista tai keiden maahanmuuttoa se haluaa? Miksi te ette ole vaatinut maassa jo olevien työttömien ulkomaalaisten työllistämistä ennen kuin uutta muuttoliikettä kannustetaan? Minkä vuoksi te ette ole esittäneet minkäänlaista kritiikkiä maahanmuuttopolitiikan epäkohtia kohtaan, vaan jättäneet sen minun, Jussi Halla-ahon ja monien muiden tehtäväksi? Miksi te, herra Häkämies, olette hallituksessa antaneet tukenne Astrid Thorsin mielipuoliselle politiikalle?”

Vieraat vastasivat mumisten vanhoja kliseitä.

”Keitä te oikein olette kuunnelleet?” Kaleva tiukkasi. ”Missä on oma järkenne? Kyllä minä huomaan, ettette te sitä nyt käytä. Suomi on jälkiteollinen yhteiskunta, joka kaipaa yksinomaan korkeasti koulutettua ja työhaluista väestöä. Korkea verotus, sekava byrokratia ja rahan jakaminen vähän kenelle hyvänsä on yhdistelmä, joka houkuttelee tänne lähinnä sellaisia tyyppejä, jotka eivät tule kantamaan korttaan kekoon. Eikä halpatyövoimasta muutenkaan ole mitään hyötyä, koska muutamassa vuosikymmenessä automaatio vie tarpeen kaikilta töiltä, joihin ei tarvita koulutusta ja osaamista. Ja te tiedätte sen!”

Kaleva katsoi vieraitaan synkästi.

”Missä vaiheessa vasemmiston hörhösiipi on aivopessyt teidät? Teidän tulisi edistää talouselämän parasta, mutta ette osoita vastalausetta, vaikka maahan tulee kielitaidottomia, luku- ja kirjoitustaidottomia koneinsinöörejä, joiden tutkintotodistukset ovat jääneet kotiin. Vasemmisto sitä porukkaa tänne haalii uudeksi rutiköyhäksi proletariaatiksi, joka voisi auttaa uudessa vallankumouksessa. Oli vasemmiston perikato, että se sai nostettua työväen elintason – sen jälkeen ei enää ollut toivoa oikotiestä diktatuuriin ennen kuin keksittiin monikultturismi. Olen puhunut tästä ennenkin, miksi te ette ole kuunnelleet? Mutta älkää huoliko: nationalistissa on jokaisen kapitalistin turva. Jatkakaa halpatyövoiman perään kuolaamista, ja saatatte eräänä päivänä herätä kommunistisessa yhteiskunnassa, jossa teille ei jätetä mitään. Liittykää sen vastaiseen rintamaan, ja tulevaisuutenne on turvattu. Jos yhdistämme voimamme, voimme kukistaa yhteiset vihollisemme, jotka janoavat vain omaa etuaan kaikkien muiden kustannuksella, ja luoda paremman, rauhallisen maailman.”

(Kaleva oli suositukseni mukaan katsonut tarkkaan erästä tiettyä kohtausta Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back -elokuvan lopusta. Hänen tilanteensa Kesärannassa oli sikäli parempi kuin Darth Vaderilla elokuvassa, että hänen ahdistamansa henkilöt eivät voineet pelastautua pudottautumalla pohjattomaan kuiluun.)

”Liittykää puolelleni, se on ainoa mahdollisuutenne”, Kaleva sanoi.

* * *

Kun ensimmäinen joukko vieraita poistui Kesärannasta, heidät oli monilla peräkkäisillä painostus- ja suostuttelukeinoilla manipuloitu Kalevan puolelle. Kaleva istuutui hetkeksi tuolilleen levähtämään.

”Huh, se oli melkoista uhkapeliä”, hän sanoi. ”En olisi halunnut toteuttaa uhkausta Suposta. Valmistautukaa Wahlroosin, Ollilan ja Herlinin vierailuihin. Ennen iltaa haluan, että maan koko talouseliitti on alistettu. Sitten on luvassa roolinmuutos nationalistiksi, jokaisen sosialistin turvaksi, ja ottaa vastaan ammattiyhdistysliikkeen johtajat.”

”Eikö tällainen toiminta ole vähän periaatteittesi vastaista?” kysyi toinen Kalevan avustaja, joka oli kuulunut Kalevan lähipiiriin vielä pitempään kuin minä.

”No, vähän”, Kaleva sanoi, ”mutta koin viisaimmaksi kuunnella tiimini vakituista utilitaristia.” Hän nyökkäsi minuun päin. ”Tämä ei ole uhkailua, tämä on pedagogiikkaa. Lapsiakin joudutaan kasvattamaan tavalla, josta he itse eivät nauti. Aikuisten kanssa on ihan sama juttu. Koulussa otin luulot pois monilta koulukiusaajilta, mutta se ei olisi onnistunut vain kääntämällä toista poskea. Tämä päivä on paluu siihen: nuo vastenmieliset plutokraatit eivät ole minulle mitään muuta kuin koulukiusaajia, jotka ovat päässeet monta kertaa suurempaan valta-asemaan. Ystäväpiirissäni on entisiä koulukiusaajia, jotka sain ymmärtämään käytöksensä moraalittomuuden. Lahjoittamalla sosiaalisen omantunnon talouseliitille teen myös heidän elämästään parempaa.”

”Sosiaalisen omantunnon lahjoittaminen plutokraatille on kuin murskaisi pianistilta sormet”, sanoin. ”Tietenkin sillä poikkeuksella, että se on hyvin tehty.”

* * *

Seuraavana iltana, kun muiden töiden ohella monet mahtavat suomalaiset oli saatu taipumaan Kalevan tahtoon ja sekä työnantaja- että työntekijäjärjestöt pitivät Kalevaa liittolaisena toisiaan vastaan, menin Kalevan luokse palaveriin. Hän oli työhuoneessaan katsellen ikkunasta ulos Vanhan kirkon puistoon eikä näyttänyt huomaavan minua ennen kuin kysyin, mikä häntä niin askarrutti.

”Olen miettinyt, onko tämä meidän koulutusjärjestelmämme eettisesti paha”, Kaleva sanoi hajamielisesti.

”Mitä tarkoitatte?”

”Koulutusjärjestelmäämme voisi luonnehtia sosialidemokraattiseksi. Sen perusajatus on, että ihminen on syntyjään kuin tyhjä taulu, johon sosiaali-insinöörit sitten istuttavat hyviksi kokemiaan ajatuksia ja arvoja. He pyrkivät tekemään kaikista ihmisistä sosialidemokraatteja. Tämä ajatus tietenkin on osoittautunut virheelliseksi, koska monet vaistot ja taipumukset liittyvät ihmisyyteen itseensä, ei kulttuuriin. Mutta onko perusajatus väärin?”

”Ei tietenkään”, vastasin. ”Mikä erottaa meidät esimerkiksi islamisteista? Meistä tulisi aivan samanlaisia raakalaisia, jos päästäisimme ihmisten väkivaltaiset taipumukset valloilleen. Minusta sosialidemokraattinen ihmiskuva ei sinänsä ole paha, mutta sellainen ihminen valitettavasti on aivan hampaaton arvoiltaan perustavanlaatuisesti erilaista islamistia vastaan. Ihmiskuva sopisi Impivaaraan, mutta samat sosialidemokraatit, jotka sosiaali-insinööreinä toimivat, ryhtyivät tuhoamaan Impivaaraa.”

”Täsmälleen”, Kaleva sanoi. ”Paradoksaalista kyllä, meidän yhteiskuntamme nostaa yksilönvapauden korkealle jalustalle… mutta sehän on yksilönvapauden polkemista, että ensin pyritään aivopesemään ihmiset vallanpitäjien arvojen mukaisiksi ja vasta sitten annetaan heille vapaus.”

”Minä en ole koskaan pitänyt yksilönvapautta juuri minään. Se on väistämättä kulttuurin rappiovaiheen ilmiö, koska siitä seuraa hedonismi, siitä mukavuudenhaluisuus, siitä puolustushaluttomuus. Yksilönvapaus aiheuttaa tyhjiön, jonka tulee täyttämään uusi yhteisöllisyys.”

”Ja samasta syystä minusta ei koskaan tullut liberaalia”, Kaleva sanoi. ”Kun minä nyt olen Suomen pääministeri, on suorastaan velvollisuuteni ryhtyä sosiaali-insinööriksi. Terve kansallishenki, yhden köyden vetäminen, veljellinen auttavaisuus, uhrautuvaisuus isänmaan vuoksi – nuo ovat niitä arvoja, joilla kansakunta kokee renessanssin.”

”Ja miten aiot täyttää noin mittavan pedagogisen tehtävän?” kysyin.

”Pian näet”, vastasi Kaleva. Hän astui työpöytänsä luokse ja soitti kelloa, joka kutsui kaikki avustajat paikalle.

”Herra pääministeri”, he sanoivat asettuessaan riviin kanssani.

”Minulla on teille tärkeä tehtävä”, Kaleva sanoi. ”Järjestäkää minulle kaikki tällä vuosituhannella kirjoitetut vertaisarvioidut psykologiset, sosiaalipsykologiset, sosiologiset ja mentaliteettihistorialliset artikkelit ja monografiat, tai ainakin ne, jotka on kirjoitettu osaamillani kielillä. Lisäksi kutsukaa puheilleni kaikki maailman etevimmät hypnologit ja menestyneimmät helppoheikit.”

”Niin tapahtuu, herra pääministeri”, vastasimme yhdessä kuorossa. Minulla oli tunne, että Kalevalla oli jokin todella suuri suunnitelma.

* * *

Se määrä kirjallisuutta, jonka minä ja muut avustajat Kalevan työpöydälle seuraavina päivinä kasasimme, oli tyrmäävä. En käsitä, missä välissä Kaleva niitä ehti lukea tai edes silmäillä. Mutta oltuaan pääministerinä noin viikon hän aloitti sen, minkä oli suunnitellut. Hän alkoi viikoittain pitää puheita, jotka videoitiin ja levitettiin Internetin ja Yleisradion kautta Suomen kansalle. Näissä puheissaan Kaleva hyödynsi suuren kansansuosionsa ja hypnoottiset kykynsä: me hänen vanhat tuttunsa olimme toki kuulleet samanlaisia puheita jo koulussa ollessamme, mutta niistä päivistä Kaleva oli kehittynyt huimasti.

Itse olin ollut hieman skeptinen puheiden suhteen, mutta sain pian myöntää erehtyneeni. Olihan Kalevan kirjoituksiakin luettu paitsi sen takia, että ne olivat täyttä asiaa, myös siksi, että ne olivat erittäin taidokkaasti kirjoitettuja. Hänen puheitaan kuunneltiin, koska hänellä oli ääni, jota ihmiset mielellään kuuntelivat, ja olemus, joka herätti luottamusta. Puheet saivat nopeasti suuren suosion, ja uskon, että niillä oli jokin vaikutus suomalaisiin. Olihan Kaleva jo lapsena saanut liki kokonaisen ala-asteen koulun hänen elämänfilosofiansa kannalle. Sen Kaleva Suomen pääministerinä aikoi tehdä Suomen kansalle, jotta maa kohtaisi renessanssin.

Tietenkään kaikki eivät olleet Kalevasta vaikuttuneita, ja jotkut vihasivat häntä peittelemättä. Suomen vaalitulos oli saanut EU:n johtajat pelkäämään pahinta, ja pian Saarelaisen hallituksen aloitettua hallituskauden tarmokkaasti vaikutti siltä, että pahimmat pelot todella olivat toteutumassa. Kaleva ei ollut pyörtänyt ennen vaaleja ilmoittamaansa toivetta palauttaa EU aikaan ennen Maastrichtin sopimusta. Kun hän ensimmäisen kerran meni Brysseliin tapaamaan kollegoitaan, hän teki selväksi, että tulisi olemaan yhtä tiukka kansallisen edun puolustaja kuin Margaret Thatcher oli ollut. Hän ei ollut aikeissa tarjota loppusijoituspaikkaa Välimeren ylittävälle kansainvaellukselle, eikä tukemaan kroonisessa tekohengityksessä olevaa Kreikkaa, eikä suostumaan mihinkään uuteen askeleeseen kohti Euroopan liittovaltiota.

Kalevan saama vastaanotto EU-johtajien joukossa oli kuin kylmä suihku. Monet hänen uudet työtoverinsa eivät tervehtineet, eivät kuunnelleet eivätkä osoittaneet minkäänlaista kunnioitusta sille linjalle, jonka Suomen kansa oli vaaleissa valinnut. Jos Kaleva mielikuva EU-johtajista oli aiemmin ollut liian ruusuinen, siitä tuli hyvin pian realistisen raatokukkainen. Vastenmielisin kaikista oli Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, jonka asenne Kalevaa kohtaan oli avoimen vihamielinen.

Itse kylläkin ajattelin, että EU-johtajien närkästys oli ymmärrettävää. Heillehän EU:n jatkuva integraatio oli enemmän kuin poliittinen päämäärä, se oli henkilökohtainen intohimo, ties mitä tarkoitusta varten. Kun Perussuomalaisten valtaannousu merkitsi erään unionin nöyrän jäsenen sisuuntumista, he olivat raivoissaan. Kun Kaleva ilmoitti hakevansa jäsenmaksupalautusta, joka olisi leikannut Suomen nettomaksuosuuden nollaan, heidän raivonsa vain kasvoi. Kun Suomi erosi Schengenin sopimuksesta, he alkoivat suunnitella Suomen asettamista boikottiin.

Mutta viimeinen pisara koitti toukokuun loppupuolella, kun Suomi, kertomatta aikomuksistaan aiemmin kenellekään, erosi yhteisvaluutasta ja otti sen sijaan käyttöön uuden markan. Neuvoston intomielisimmät jäsenet ja lähes koko komissio unohtivat kaiken diplomaattisuutensa, kun he purkivat tunteitaan harkitsemattomissa lausunnoissa. Lausunnot viimeistään saivat Kalevan ymmärtämään, että hän oli yrittänyt tehdä yhteistyötä koulukiusaajamaisten pikkudiktaattorien kanssa, jotka olivat päänahkaansa myöten täynnä nestemäistä eritettä.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli raivoisimmin Suomen uutta politiikkaa vastaan. Koko kevään ajan hän oli käyttäytynyt törkeästi Kalevaa kohtaan. Kuvitellen tekevänsä suurenkin vaikutuksen hän saapui Suomeen heti euroeron jälkeen aikeenaan pakottaa Kaleva aiemman hallituksen EU:ta nöyristelevälle linjalle. Kaleva antoi hänen virua odotushuoneessa tunnin ajan ennen kuin otti vastaan ja siten teki selväksi, että pääkomissaari oli hänen arvostusasteikollaan jossain tappajaherhiläisen ja tuholaisetanan välimaastossa.

Juncker ei lopulta löytänyt oikein muuta sanottavaa kuin purkauksen: ”Ette te voi tehdä noin!”

”Suomi on demokratia, jossa valta kuuluu kansalle”, Kaleva vastasi rutikuivalla äänellä. ”Se ei kuulu Euroopan komission puheenjohtajalle. Valittakaa vain, hyvä herra, mutta vakuutan, ettei kukaan teitä kuuntele. Syrjäytyneen hyrynsalmelaisen alkoholistinkin mielipiteet kiinnostavat minua enemmän kuin sinun mielipiteesi.”

”Sitä tuhoat yhteisen eurooppalaisen unelman!” Juncker huusi.

”Minulla ja teillä ei taida olla yhteistä eurooppalaista unelmaa”, Kaleva tokaisi. ”Coudenhove-Kalergin ajatus sekarotuisesta Euroopasta, jota oikeamielinen eliitti hallitsisi suvereenisti, ei vastaa minun ihanteitani, kuten eivät muutkaan kansallissosialismin äpärät. Päinvastoin, sen vastainen taistelu on elämäntyöni.”

”Sinä – senkin…” Juncker äänteli kiukusta punaisena.

”Jos häivyt nyt”, Kaleva sanoi äänellä, joka toi mieleen iskuun valmistautuvan käärmeen, ”säästyt siltä nöyryytykseltä, että annan heittää sinut pihalle. Tiedän kysymättäkin, että erityisavustajani palaa halusta kuvata sen videolle, liittää siihen naururaidan ja ladata sen verkkoon. Mene, äläkä enää ikinä näytä naamasi tässä maassa.”

Juncker toljotti typertyneenä. Tapaaminen ei todellakaan mennyt protokollan mukaan.

”Mene!” Kaleva ärjäisi sillä kertaa äänellä, joka oli kuin ukkosen jyrähdys, ja Juncker pakeni paikalta kompuroiden aivan kuin kumpikin hänen jaloistaan olisi yrittänyt päästä ensimmäisenä turvaan.

* * *

Samaan aikaan, kun Suomen tie EU:ssa kävi yhä kivisemmäksi, kasvoi myös eräs sisäpoliittinen ongelma Suomessa. Vihervasemmisto, joka oli heti vaaleja seuranneena päivänä mennyt osoittamaan mieltään Eduskuntatalon portaille, ei väsynytkään mielenilmauksiinsa, kuten Kaleva oli olettanut. Mielenosoitukset jatkuivat päivästä ja viikosta toiseen, ja ne kasvoivat. Aloin aavistella, ettei vasemmisto ehkä ollutkaan niin helposti nujerrettavissa. Odotin huolissani, missä vaiheessa EU:n johtajat liittoutuisivat sen kanssa kaataakseen Suomen tuoreen hallituksen.

* * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti