1.5.2015

8. luku: Valtareformeja


< 7. lukuun


”Jokainen ihminen on vastuussa teoistaan.
Hänen olisi tullut kieltäytyä tottelemasta sellaista käskyä…
kuten sinunkin tulisi kieltäytyä tottelemasta minua,
jos joskus käskisin sinua vastaavaan!”Vaikka Kaleva oli sanonut suhtautuneensa kyynisesti kuuden entisen eurooppalaisjohtajan kuolemaan, aloin epäillä sen koskettaneen häntä syvemmältä kuin hän oli myöntänyt. Sen jälkeen, kun hän oli herännyt koomasta puukotuksen jälkeen, hän ei ollut hymyillyt muistaakseni kertaakaan. ISIS:n suorittaman teloituksen jälkeen hänen olemuksensa muuttui entistäkin tuimemmaksi.


Euroopan unioni oli Kalevan valtaannousun jälkeen aloittanut muutoksen, joka oli ripeydessään hämmästyttävä. Asetuksia ja direktiivejä purettiin tuon tuostakin, valtaoikeuksia siirrettiin takaisin kansallisille parlamenteille ja unionin alue- ja maataloustuet päätettiin ajaa alas varsin lyhyen siirtymäajan jälkeen. Eurovaluutta tuli tiensä päähän ja korvattiin huomattavasti vähemmän maita kattavilla yhteisvaluutoilla. Kreikan jäsenyys unionissa käytännössä jäädytettiin, kunnes maa saisi ongelmansa kuriin.

Valtiosäännötkin kokivat mullistuksia. Kaleva sai kannatusta ehdotukselleen muuttaa EU presidentiaalisesti johdetuksi: samaan aikaan Euroopan parlamentin vaalien kanssa kansalaiset äänestäisivät EU:n presidentistä ja hänen komissiostaan, jotka eivät olisi riippuvaisia Euroopan parlamentista. Edustuksellisen demokratian oheen päätettiin tulevaksi suora demokratia, jotta kansalaiset voisivat tarpeen tullen pysäyttää minkä tahansa johtajiensa hankkeen. Lisäksi Kaleva suositteli lisäämään alueellista itsehallintoa; Suomi alkoi suunnitella joidenkin valtion tehtävien ja valtaoikeuksia siirtämistä uudistuksessa perustettaville maakuntavaltuustoille.

Samaan aikaan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa EU tiivisti rivejään. Venäjä oli aluksi ilahtunut Länsi-Euroopan vallankumouksesta, mutta lopulta Moskova vaikutti pelästyneen Kalevaa uuden unionin johtajana. Venäläiset arvostavat voimaa ja päättäväisyyttä, ja kun EU:n johtoon tuli mies, joka oli kylmäverisesti miehittänyt Tukholman, Moskovassa ymmärrettiin vastustajan heikkouden tilan loppuneen vallankumoukseen – aivan toisin kuin kesällä oli arveltu.

Tilanne Ukrainassa rauhoittui hieman, minkä vuoksi Kaleva jätti sen ratkaisemisen myöhemmäksi. EU:lla nimittäin oli muitakin uhkia, jopa sisällään: kehitysmaalaiset tulokkaat ghetoissaan eivät olleet ilahtuneet asenteen täysmuutoksesta. Useissa maissa pahimmin yhteiskunnasta eristäytyneet ghetot oli piiritetty asevoimin ja sähköt, vesi ja muu huolto oli katkaistu. Eikä kansainvaellus Välimeren yli ollut loppunut, vaikka suhtautuminen onnenonkijoihin oli Euroopassa kylmennyt.

”Tämä tilanne vaatii pikaisen ja selkeän ratkaisun”, Kaleva sanoi eräänä niistä harvoista päivistä, jolloin meillä oli aikaa keskustella. ”Syksyllä Yhdysvalloissa pidetään presidentinvaalit. Nyt on siis luvassa se vaihe suurvallan ulkopolitiikan syklissä, jossa se on kaikkein kiinnostunein sisäasioistaan. Niinpä me toimimme. Kaappaamme kansainvälisesti merkittävimmän vallan aseman, jolloin saamme tehtyä paljon enemmän ja paremmin.”

”Miten luulet sen onnistuvan?” kysyin. ”Unioni on loppujen lopuksi hajanainen.”

”Rivit kyllä suoristuvat”, Kaleva vakuutti. ”Minä olin vallankumouksen johtaja; Le Pen, Farage, Lucke ja muut ovat asemissaan minun ansiostani. He ovat minulle erittäin suuressa kunniavelassa, joten he tukevat minun johtajuuttani. Elleivät… sitten on syytä käyttää taas vähän psykologista manipulaatiota. Näin meidän kesken: minä en luota heihin kovin paljon. Teen heistä omia marionettejani. He hallitsevat, mutta minä kerron, miten.”

Hän otti työpöydällään olevasta kansiosta esiin erään suunnitelmapaperinsa.

”Tämä esitellään pian tiedotusvälineille”, hän sanoi. ”Yhdellä iskulla mullistamme kehityspolitiikan ja turvaamme maanosan tulevaisuuden.”

* * *

Tiedotustilaisuus oli väärä sana kuvaamaan tilaisuutta, jossa Kaleva esitteli EU:n uuden kehityspolitiikan linjat. Siinä olivat läsnä jokaisen EU-maan johtajat ja ulkoministerit sekä koko komissio. He istuivat valtavan pitkän kaarevan pöydän takana. Kaleva istui keskimmäisenä ja puhui; kaikki muut jäivät statisteiksi.

”Kansainvälisesti on herättänyt suurta huomiota tämä holtiton laivaliikenne Libyasta Italiaan”, Kaleva sanoi. ”Ja meillä kuulemma on vastuu sen hoitamisessa. Niinpä me nyt hoidamme sen. Maanosan aiemmat johtajat sallivat sen, koska heidän mielestään tuhansien ihmisten hukkuminen Välimereen oli pieni hinta siitä, että suurin osa pääsi tänne toteuttamaan heidän unelmaansa monikulttuurisesta Euroopasta, jonka hajoavia yhteiskuntia he hallitsisivat. Ainoa ratkaisu tilanteeseen on osoittaa, ettei Välimeren pohjoispuolella ole mitään sellaista, minkä vuoksi tänne kannattaisi tulla. Eurooppa sulkee ovensa ihmisiltä, jotka tänne himoavat elämään siivellämme.”

Yleisön joukossa oli toimittaja-armeijan lisäksi Yhdistyneiden kansakuntien edustaja. Hän pyysi puheenvuoron ja Kaleva myönsi hänelle sellaisen.

”Nämä ihmiset pakenevat sotaa ja köyhyyttä. On Euroopalta täysin edesvastuutonta jättää heidät oman onnensa nojaan.”

”Eikö teillä ole kykyä ymmärtää laajempia kokonaisuuksia?” Kaleva kysyi. ”Entinen harjoitettu kehityspolitiikka perustui yksinkertaiseen rahanpumppaukseen kehitysmaihin. Sen ainoa todellinen vaikutus oli ennennäkemätön väestöräjähdys. Entiset vallanpitäjämme kyllä ymmärsivät, ettei kehitysapu todella auttanut ketään, mutta he sietivät sitä. Sietivät sen takia, että väestöräjähdys takasi jatkuvan muuttoliikkeen, jolla vaihtaa tämän maanosan väestö. Se, että sallimme missään määrin muuttoliikkeen maanosaamme, on väestönkasvun jälkeen merkittävin syy kehitysmaiden jatkuvalle kurjuudelle. Köyhissä Afrikan maissa valtavat ihmisjoukot ovat haaveilleet matkasta tänne elämään paremmin. Miksi sellaiset ihmiset käyttäisivät tarmoaan kotimaansa rakentamiseen? Sulkemalla rajamme onnenonkijoilta me lähetämme viestin kehitysmaihin: jos sikäläiset haluavat hyvinvointia, muuta keinoa ei ole kuin raataa sen vuoksi. Sillä reseptillä mekin vaurautemme loimme.”

”Mutta, mutta…” paapatti YK:n edustaja. ”Sortoa, diktatuureja… esimerkiksi Eritrea…”

”Eritrean hirmuhallinto ei kaadu, jos sen vastustajat pakenevat”, Kaleva sanoi. ”Se kaatuu, jos sen vastustajat kaatavat sen. Hyvä, että otitte asian puheeksi. Ennen Euroopan johtajat tekivät yhteistyötä diktaattorien kanssa. Meillä nykyisillä johtajilla on erittäin suuri antipatia diktatuureja kohtaan. Me pakotamme diktaattorit muuttumaan tai kaadamme heidät. Siirtomaavallan kaatuminen oli monille Afrikan maille katastrofi. Maat eivät olleet kypsiä itsenäisyyteen. Siirtomaaisännät, monista puutteistaan huolimatta, osasivat hoitaa hommansa. Me otamme esimerkkiä ennen toimineista keinoista uudessa kehityspolitiikassamme. Eräät kehitysmaat otamme hallintaamme ja saatamme ne todellisen kehityksen alkuun.”

Kaleva aloitti takanaan olevalle valkokankaalle heijastetun diaesityksen. Hänen valitsemansa kaavio kuvasi Afrikan väkiluvun kehitystä kuluvalla vuosisadalla: kasvu miljardista neljään miljardiin.

”Yhteiskunta koostuu ihmisistä. Jos ihmiset ovat kouluttamattomia ja vailla terveydenhuoltoa, yhteiskunta on kehitysmaa. Vain täysiverisimmällä idiootilla on illuusioita siitä, että Afrikan valtiot kykenisivät rakentamaan hyvän tulevaisuuden väestölle, joka kasvaa tällaista vauhtia. Tähän asti olemme luottaneet siihen, että kehitys vähentää tarpeen holtittomaan lisääntymiseen, mutta siinä olemme olleet väärässä. Afrikan maat ovat noidankehässä: ihmisten on pakko hankkia paljon lapsia, koska yhdenkään selviämisestä ei voi olla varma, ja vain lapset takaavat toimeentulon vanhana. Samalla aina vain jatkuva väestönkasvu johtaa siihen, ettei yksikään yhteiskunta kykene rakentamaan koulutus-, terveydenhuolto- ja eläkejärjestelmiä, koska niiden asiakkaiden määrä ei pysy aisoissa. Tämän noidankehän me murramme. Ne kehitysmaat, jotka ryhtyvät yhteistyöhön uuden Euroopan kanssa, ottavat käyttöönsä yhden lapsen politiikan tämän siirtymävaiheen ajaksi.”

Kaleva otti pöydältä erään paperinivaskan, ja hänen kasvoillaan välähti ironinen hymyntapainen.

”Esittelen merkittävän suomalaisen talousneron Juhana Vartiaisen tutkimuksen. Sen mukaan työvoiman tarjonta lisää työtä ja sitä kautta hyvinvointia. Se epäilemättä on syy sille, miksi väestöräjähdyksestä kärsivät Afrikan maat ovat niin paljon vauraampia kuin Eurooppa.” Muut kokouksen jäsenet nauroivat. ”Tämän kiistattoman tosiasian valossa ehdotan, että uuden kehityspolitiikan kulmakiveksi otetaan myös Euroopan syrjäytyneen maahanmuuttajaväestön palauttaminen kotimaihinsa, joissa työvoiman tarjonnan lisääminen johtaa merkittävään hyvinvoinnin kasvuun ja sitä kautta nousemiseen pois kehitysmaa-kategoriasta. Tämä väestö tuottaa yhteiskunnillemme mittavia kustannuksia. Pääsemme halvemmalla, kun maksamme heille kunnon pääoman, jolla he voivat rakentaa tulevaisuutensa kotonaan.”

Seuraava dia osoitti merkittävät konfliktialueet, kuten Syyrian, Somalian ja Darfurin.

”Nämä konfliktit me lopetamme. Me olemme valmiita merkittävästi mittavampiin operaatioihin rauhanturvaamisessa kuin edeltäjämme. ISIS on ryhtynyt avoimesti sotaan meitä vastaan sieppaamalla ja teloittamalla joukon entisiä eurooppalaisjohtajia. ISIS ja muut terrorijärjestöt nujerretaan.”

Kaleva kohottautui tuolillaan ja korotti ääntään.

”Me olemme muodostaneet kansakuntien Euroopan. Vakaus kumpuaa vauraista, kansanvaltaisista kansallisvaltioista. Me olemme sitoutuneet tuomaan tuon vakauden kaikille kansoille tässä maailmassa, muodostamaan kansakuntien ihmiskunnan. Maailma ja kaikki sen kulttuurit on kuin maalauspaletti useine kauniine väreineen, joilla kaikilla on oma ainutlaatuinen sävynsä. Jos sekoitetaan ne kaikki, ei yhtään väriä jää jäljelle, eikä yhtäkään väriä voida enää erottaa aikaansaadusta sotkusta. Jokainen kulttuuri ansaitsee reservaattinsa; vain siten turvataan kulttuurien moninaisuus globaalisti. Me vapautamme ihmiskunnan monikulttuurisuudesta ja tuomme rauhan.”

Muut pöydän takana olevat johtajat taputtivat käsiään.

* * *

YK:n johto vaikutti helpottuneen huomattavasti saatuaan tietää, että Kaleva oli järjestön perusarvojen vankka tukija, mutta jotkin kivet kuitenkin jäivät puristamaan kenkiä. Pääsihteeri Ban Ki-moon vieraili eräänä päivänä Brysselissä ja ilmaisi syvän paheksuntansa siitä, että EU oli ottanut tiukan linjan kansainvaellusten suhteen. Kuten odotettua oli, hän vetosi epämääräisiin ihmisoikeuksiin.

”Eurooppalaisillakin on ihmisoikeudet, vaikka asia teitä ilmeisesti niin suunnattomasti ärsyttääkin”, Kaleva huomautti tyytymättömänä. ”Kuten kaikki muutkin, me eurooppalaiset puolustamme kansojamme, kulttuurejamme ja yhteiskuntiamme. Kansainvaellus maanosaamme Afrikasta ja Lähi-idästä asetti ne kaikki uhanalaisiksi. Pidän erikoisena, että haluatte suojella alkuperäiskansoja, mutta samaan aikaan paheksutte sitä, kun me yritämme ehkäistä ennalta tilanteen, jossa itse tarvitsemme suojelua. Jos ymmärrätte oman etunne, arvoisa pääsihteeri, ette asetu meitä vastaan.”

”Mutta…” vastusteli Ban Ki-moon. ”YK:n on vaikea hyväksyä toimintaanne ja monet maat ovat esittäneet vaatimuksia vastatoimista…”

”Ei mitään muttia!” Kaleva ärähti. ”YK taipuu tässä asiassa tahtoomme, tai kaikki EU-maat eroavat siitä, lukuun ottamatta Ranskaa, joka pysyy voidakseen turvallisuusneuvostossa veto-oikeudellaan halvaannuttaa koko järjestön toiminnan! Onko kysymyksiä?”

Banin tyrmistynyt ilme riitti vastaukseksi.

”Pahoittelut tästä epäkohteliaisuudesta, mutta minulla on erittäin huonoja kokemuksia teidän viiteryhmästänne”, Kaleva sanoi. ”Minä olen kiinnostuneempi kehityskuluista, jotka ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Emme voi keskittyä vain nyt eläviin ihmisiin. Euroopan oli pelastettava itsensä ennen kuin se voi pelastaa ketään muuta. Joidenkin onnekkaiden päästäminen tänne ei ole ratkaisu mihinkään ongelmaan. Se vain siirtää ongelmia paikasta toiseen.”

* * *

Illalla Kaleva oli monen käymänsä keskustelun ja neuvottelun jäljiltä uuvuksissa ja hyvin turhautunut myös.

”Et osaa kuvitella, miten rasittavaa on työskennellä kaikenlaisten typerysten kanssa”, hän huokasi. ”YK:n johtohahmoilla ei vaikuta olevan minkäänlaista kokonaisuuksien ja historian tajua. Heillä on oma fanaattinen ideologiansa… rauhanpuolustus, sama kuin minulla, mutta he ovat liian rajoittuneita ymmärtääkseen, että yksi palvelus rauhalle voi samalla aiheuttaa kymmenen karhunpalvelusta.”

Hän huokasi raskaasti ja meni kirjahyllylle, johon hän oli laittanut paljon tietokirjallisuutta odottamaan niitä hetkiä, jolloin hän saattoi levähtää.

”Ihminen on oppinut käymään Kuussa”, hän sanoi. ”Ja lähettämään luotaimia aurinkokunnan ulkopuolelle. Oppinut tutkimaan kaukaisia galakseja ja atomin rakennusosien rakennusosia. Mutta vielä ihmiset eivät ole oppineet olemaan sotimatta keskenään.”

Hän istuutui ja alkoi selata tuoretta tutkimusta teoreettisesta fysiikasta.

”Joskus minua kaduttaa, että hylkäsin matematiikan tutkimisen”, hän mutisi. ”Matematiikan maailma on niin virheetön. Se on harmoninen maailma, vailla sotaa ja väkivaltaa. Minä vihaan väkivaltaa. Minä haluan poistaa sen. Haluan, että tulevaisuudessa nykyisen ihmiskunnan lastenlapset ihmettelevät kuullessaan, että maailmassa on joskus ollut sotia. Haluan, että väkivaltainen maailma on heille yhtä vieras ajatus kuin nykyään useimmille väkivallaton maailma on. Silloin koulussa opetetaan historiaa, jossa sodat ovat pelkässä sivuosassa – niistä opetetaan kurssilla, jolle menevät vain ne, jotka varta vasten haluavat tietää ihmiskunnan historian pimeästä puolesta.”

Kaleva asetti tutkimuksen syrjään ja katsoi sitä kitkerästi.

”Jotta se toteutuisi, on tehtävä uhrauksia. Ei, minä en saa jäädä haikailemaan niitä aikoja, jolloin saatoin käyttää kaiken aikani matematiikan tutkimiseen. Se on iloa, mutta se ei tuo yhtään lähemmäksi maailmaa, jossa useammat pääsisivät nauttimaan rauhasta. Minun on lujitettava mieleni, kestettävä typeryksiä päivästä toiseen ja luotettava siihen, että saan kuitenkin raahattua tätä raskasta kivirekeä kohti parempaa tulevaisuutta.”

”Sinä et ole yksin”, muistutin hiljaa.

”Enkö?” Kaleva murahti. ”Kansallismielinen vallankumous, joka esti Eurooppaa muuttumasta jättiläismäiseksi Jugoslaviaksi, edellytti kaikkien kansallismielisten yhteispanosta. Mutta nyt? Mistä minä tiedän, ettei tukijoukoissani ole fanaatikkoja? Totta kai heitä on, fanaatikkoja löytyy jokaisesta poliittisesta ja aatteellisesta ryhmästä. Kehen minä voin luottaa? En minä voi perehtyä jokaiseen nationalistipoliitikkoon. Minun on pidettävä valta käsissäni, koska jos minä luotan vääriin tahoihin tai koen oman osuuteni tehdyksi… silloin voi olla, että vallankumous onnistui vain vaihtamaan yhdet fanaattiset pikkudiktaattorit toisiin.”

Hän vei kätensä kaulalleen, jolla hän piti koruna sitä punaista kiveä, jolla hän oli harjoitellut ihmisten hypnotisoimista.

”Niin, miksi ei?” hän sanoi vastaten omiin kysymyksiinsä. ”Minun tulisi jatkaa harjoittelua. Kukaan ei tietääkseni ole käyttänyt tätä keinoa aikaisemmin kansainvälisessä politiikassa.”

”Mitä keinoa?”

”Sitä keinoa, jolla suomalaiset työmarkkinajärjestöt saatiin tukemaan minun hallitustani. Aion kutsua kehitysmaiden johtajia vierailulle. Altistan heidät suggestioille ja kun he ovat kaikkein vastaanottavaisimmassa mielentilassa, sanelen heille heidän tehtävänsä.”

”Muuten hyvä ajatus, mutta hypnoosi menee nopeasti ohi.”

”Aika täytyy käyttää tehokkaasti. Haa, nyt keksin. Käynkin itse vieraisilla heidän luonaan. Hypnotisoin heidät, laitan heidät tekemään jotain peruuttamatonta… esimerkiksi muuttamaan perustuslakia tai hyväksymään nimittämäni ”neuvonantajan”, joka saa huomattavasti poliittista valtaa ja tuekseen vaikka joukon erikoisjääkäreitä. Sillä tavoin saamme vähennettyä korruptiota, joka usein ulottuu valtion ylimpään johtoon asti, ja aloitettua tärkeimmät uudistukset.”

”Luottamus hyvä, kontrolli parempi”, siteerasin.

”Kerrohan, kuinka monen kehitysmaan johtajaan sinä luotat?” Kaleva kysyi piikikkäästi. ”Jopa Alexander Stubb osaisi kehittää yhteiskuntaa paremmin kuin he. Tässä ei ole kyse metodeista, vaan päämäärästä.”

”Tietenkin”, sanoin rauhallisesti. Kaleva ei ollut sillä tuulella, että olisin halunnut väitellä hänen kanssaan, etenkään kun hän oli ymmärtänyt minut aivan väärin.

Äkkiä Kaleva avasi pöytälaatikon ja otti esiin vatupassin. (Jos ihmettelette, miksi hänellä oli sellainen, ette varmaankaan tunne häntä kovin hyvin.) Hän marssi sen kanssa seinällä olevan Edmund Burken muotokuvan luokse ja asetti sen muotokuvan päälle.

”Kuten arvelinkin”, hän sanoi erittäin harmistuneena. ”Tämä on aavistuksen verran vinossa. Se on varmasti huonosti kiinnitetty seinään. Ilmoita talonmiehelle ja käske häntä suoristamaan se.”

”Niin tapahtuu.”

”Vaikka eihän minun tulisi keskittyä tuollaisiin asioihin”, Kaleva sanoi. ”Tänä iltana minä lepuutan hermojani. En ole aikoihin ennättänyt kunnolla keskittyä mihinkään harrastukseen. Dimensioanalyysi, sepä se. Haluaisin kovasti löytää uuden ulottuvuuden omamme alta.”

* * *

Koska Suomen edustaja Euroopan komissiossa oli niin kiireinen, lankesi minulle tehtävä jakaa tehtävät hänen puolestaan Suomen delegaatiolle EU:n uudessa suuressa kehitysapuprojektissa. Vuosikymmenten tuloksettoman rahankylvämisen jälkeen oli tullut aika ottaa uudet konstit käyttöön. Me lähetimme kovaa tietotaitoa.

”Suomen delegaatio”, sanoin. ”Teidät on valittu tähän tehtävään, koska te olette parhaita. Teillä on hyvin mittavaa kokemusta yhteiskuntien rakentamisesta ja kehittämisestä. Teitä tarvitaan enemmän kehitysmaissa kuin teitä tarvitaan Euroopassa. Edessänne on mahtava seikkailu, jossa pääsette käyttämään kaikki kykynne ja tarmonne ihmiskunnan parhaan edistämiseen.”

Katseeni kiersi delegaation jäsenten kasvoista toisiin.

”Muistakaa kuitenkin, että tämä on teille rangaistus! Teidät määrättiin tähän tehtävään niistä vääryyksistä, jotka olette tehneet! Olkaa tyytyväisiä: moni muu olisi antanut teille huomattavasti rankemman rangaistuksen kuin yhdyskuntapalvelua.”

Otin esiin listan, johon olin kirjoittanut ylös tehtävät kullekin.

”No niin, Kaleva Saarelainen on armollinen, ja hänen alaisenaan olen minäkin. Olen järjestänyt teille juuri ne tehtävät, jotka teille parhaiten sopivat. Aloittakaamme puolueittain… Lipponen, sinusta tulee kaasuputken rakennustyömaan vartija Etelä-Sudaniin. Emme valitettavasti luota käsiisi asetta, mutta eiköhän pelkkä olemuksesi pidä konnat loitolla. Sano pöö, mutta jätä se hei, ei ole mitään pelättävää pois, koska se saattaisi vähentää arvovaltaasi. Toinen Lipponen, kuubalainen partioseura ottaa sinut opettamaan partiolaisille rauhanmarssin ylevän taidon. Filatov, sinusta tulee šaria-tuomioistuimen avustaja Bangladeshiin, mutta siellä sinun tehtäväsi on yrittää puolustaa ihmisoikeuksia; jos saamme kuulla, että naurat päiden putoillessa, ruokaraha loppuu välittömästi. Alho, sinä menet Malesiaan uimakoulun opettajaksi. Väätäinen, sinun tehtäväsi on toimia sairaanhoitajana Jemenissä, jossa lienee paljon vammautuneita terroristeja. Syrjäläinen, menet Mogadishun ammattikorkeakouluun arkistoimaan kaikkien tutkintotodistusten kopiot siten, että ne löytyvät jälkikäteenkin. Kiljunen, sinä menet Burkina Fasoon eläinlääkärin apulaiseksi; hoidat loukkaantuneita lintuja, jotta ne voivat jatkossakin lentää rajojen yli. Tuomioja, sinulle on varattu paikka Etelä-Afrikassa, jossa tehtävänäsi on yrittää sovitella talonvaltaajia yhteistyöhön poliisin kanssa. Halonen, sinä menet Kolumbian kapinallississien luokse osoittamaan esimerkilläsi, että myös tekemättä mitään voi elää ihan mukavasti.”

Ohjeeni kohtasivat syvän hiljaisuuden.

”Ja vastaus siis kuuluu: Kyllä, herra”, sanoin ärsyyntyneenä. ”Jatketaan. Arhinmäki, Ranskan muukalaislegioonan varuskunta Djiboutissa varta vasten pyysi sinut stand-up-koomikoksi heitä viihdyttämään. Lapintie, menet Angolaan paikalliseen kouluun opettamaan prosenttilaskemista. Sasi, Kongon demokraattisen tasavallan opetusministeriöllä on töitä sinulle: kierrät kouluissa tekemässä pistotarkastuksia siitä, opiskelevatko kaikki lapset kaikkia viittä virallista kieltä. Saat kulkea koulujen välillä polkupyörällä, sillä emme halua sinun jättävän jälkeesi enää yhtään ruumista. Stubb, brasilialainen hammastahnantuottaja ottaa sinut koehenkilöksi. Katainen, eräs papuauusiguinealainen heimo odottaa kauhulla maailmanloppua, joten sinä menet sinne nostattamaan optimismia.”

”Kyllä, herra”, kuului monesta suusta.

”Wallin, Pakistanissa eräs varuskunta on suostunut ottamaan sinut muonavahvuuteen. Luulisin, että he uskovat sinun onnistuvan pelastamaan heidät lakkautusuhan alta. Thors, Zimbabwen tilintarkastusvirasto haluaa sinut pimittämään kaikki katastrofaaliset tilastot näkymättömiin. Biaudet, myös sinä menet Zimbabween, mutta poliisia avustamaan sananvapauden rajoittamisessa (aluksi he toivoivat sinun voivan tukea valkoisen väestön sortamisessa, mutta siinä emme suostuneet auttamaan muodollisestikaan). Teidän molempien varsinainen tehtävä on lähentää Zimbabwea kansainväliseen yhteistyöhön, jotta myöhemmin pääsemme vaikuttamaan diktatuuriin. Vanhanen, intialainen poliittinen puolue toivoo sinun konsultoivan heitä vaalirahoituksen alkuperän salaamisessa. Hassi, kiinalainen valtiollinen rikkitehdas pyysi sinua politrukiksi opettamaan ekokommunismia työläisille. Hautala, Bahaman verovirasto toivoo sinun neuvovan, miten saada vielä paremmat tulot veroparatiisitoiminnasta, mutta yritäkin hoitaa tehtäväsi mahdollisimman huonosti, mutta kuitenkin niin hyvin, ettei kukaan epäile sinun tekevän myyräntyötä. Sinnemäki, työvoimapulasta kärsivä Dubai uskoo sinulla olevan kokemusta työllisyystilanteen heikentämisestä, joten menet apuun.”

”Kyllä, herra.”

”No niin sitten, alkakaas mennä”, sanoin jämäkästi. ”Henkilökohtaisesti en toivo teidän koskaan palaavan, mutta viran puolesta toivon, koska se merkitsee, että onnistutte edes jossakin.”

Muuta sanomatta astelin ulos salista hymyillen leveästi. Se oli ollut hauskaa kuin mikä. Ja sitä jatkuisi, kun seuraava erä kansanmurhan yrityksestä tuomittuja lähetettäisiin loppusijoituspaikkoihinsa.

Vein paperini paperinkeräykseen. Olin tulostanut yhdyskuntapalvelun tehtävät kahdelle paperiarkille ja niitannut ne yhteen. Niinpä huoneessa, jossa kopiokone ja keräyslaatikot olivat, annoin paperit miehelle, joka sormet verillä suoristi niittejä käytettäväksi uudestaan. Miehen runnelluista kasvoista ja hampaattomasta suusta tunnistin hänet Nicolas Sarkozyksi. Oli hyvä, että pelastamalleni miehelle löytyi jotain hyödyllistä ja erittäin ikävää käyttöä. Hän varmaan toivoi kuolleensa sinä eräänä päivänä, kun hän suoristeli niittejä lopun ikäänsä syöden pelkkää laitosten ylijäämäruokaa ja nukkuenkin työhuoneensa kovalla lattialla; päänsilittelyn aika oikeusfilosofiassa oli ohi, joten mikään julkinen taho ei suostunut sijoittamaan hänen hyvinvointiinsa enempää kuin mitä hän tuotti säästöjä niittejä suoristamalla.

* * *

Helmikuussa, kun syntymäpäiväni oli lähellä, Kaleva kutsui minut luokseen.

”Olen tehnyt suunnitelmia ISIS:n kukistamiseksi”, hän kertoi. ”Ja tässä vaiheessa paljastan, että kyse ei ole vain uudesta sotilasoperaatiosta, jossa murjotaan pommeja vihollisen päälle. Viekkaus on minun avainsanani.”

Nyökkäsin hyväksyvästi.

”Minulla on toinenkin asia”, Kaleva jatkoi. ”Sinusta on viimeisten viiden vuoden aikana ollut minulle paljon apua. Nyt kuitenkin on tullut aika sille, että siirryt eteenpäin. Pysyt jatkossakin lähipiirissäni ja pääset neuvomaankin minua, mutta varsinainen tehtäväsi on toinen. Lähetän sinut takaisin Suomeen, tehtävään, jossa sinusta on uudelle, paremmalle maailmalle paljon suurempaa hyötyä kuin nyt.”

Hän ojensi minulle komission ja Euroopan parlamentin leimoilla varustetun asiakirjan.

”Tuore asetus perustaa jokaiseen EU-maahan vastaavan instituution”, Kaleva sanoi.

Katsoin uteliaana asiakirjaa. Kun näin, mitä se koski, en kerta kaikkiaan kyennyt pidättelemään naurua. Voisiko komedia paremmin syntyäkään?

* * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti